- 6 bjelanjaka
- nekoliko kapi limunovog soka
- 100 gr secera
- 200 gr przenih, krupno mljevenih ljesnika
- 2 kasike brasna
- 2 kasike kakaoa
- 1 dcl ulja
Za krem:
- 1 l mlijeka
- 300 gr ljesnik karamela
- 6 zumanjaka
- 2 pudinga od vanilije (ili ljesnik)
- 150 gr maslaca
- 100 gr bijele cokolade
Za dekoraciju:
- 2 slag pjene
- komadici cokolade
- mljeveni przeni ljesnici
Priprema:
Bjelance umutiti sa nekoliko kapi limunovog soka u cvrst snijeg,dodajuci po malo secera..U to, u tankom mlazu dodati ulje uz neprestano mucenje…Brasno, ljesnike i kakao izmijesati i dodavati polako u snijeg i mijesati lagano kasikom da se sjedine sastojci..Istresti u veliki pleh oblozen papirom za pecenje, izravnati povrsinu i peci na 180 C…Ispeci, ohladiti i presjeci na tri jednaka dijela..U 8 dcl mlijeka dodati karamele i staviti na najlaganiju temperaturu da se mlijeko polako zagrijava i karamele tope..Mijesati cesto dok se karamele skroz neotope, a tim ce se mlijeko aromatizirati i dobit cemo karamel mlijeko…U preostala 2 dcl mlijeka dodati zumance i prah za puding pa sve izmijesati..Karamel mlijeko drzati na laganoj temperaturi i istresti u njega mlijeko sa pudingom i zumancima…Neprestano mijesati dok smjesa nebude poput gotovog pudinga..Skinuti sa sporeta pa dodati cokoladu i mijesati dok se ne otopi…Ohladiti skroz pa u to umiksati maslac ..Kremu nanositi izmedju dijelova biskvita..Dekorisati kolac sa slag pjenom, cokoladom i ljesnicima, dobro ohladiti i posluziti …
Prijatno!
(http://tortekolaci.com/)