Filled Under:

Nježna Torta




Sastojci
Prhko tijesto

  •  40 gr šećera i 
  • 1 kom vanilin šećera  
  • 150 gr pšeničnog glatkog brašna  
  • 100 grmaslaca


Kuhano tijesto

  •  125 mlvode  
  • 60 mlulja 
  •  3 kom jaja (manja) ili 2 kom  
  • 2 žličicešećera  
  • prstohvat soli  
  • 75 gr pšeničnog glatkog brašna


Voćni preljev


  • 500 gr višanja (kod mene domaće) otkoštene  
  • 100 gršećera  
  • 2 žlice prah pudinga s okusom vanilie  
  • 150 mli vode ili soka od višanja  
  • 1 kom vanilin šećera

Krema

  •  250 grskute  
  • 400 mlvrhnja za šlag  
  • 1 kom jaje  
  • 80 gršećera  
  • 1 kom želatine u prahu  
  • 1 kom vanilin šećrea 


Priprema

Prvi pokušaj kuhanja tijesta po originalnom receptu,bio je totalni fijasko .. dvije ture sastojaka bacila sam nepovratno...ali bila sam uporna...treći pokušaj je bio po mom , bez maslaca , sa uljem ;) !!

Za prhko tijesto pomiješati sve sastojke i dobiti lijepu smjesu koju razvaljamo u veličini kalupa u kojem ćemo ga peći. Koristila sam promjer 22cm.
Znači..maslac sobne temperature izmrviti sa suhim sastojcima i mijesiti ga dok ne dobijemo glatko tijesto bez grudica i mrvica. Zamotati ga u foliju i pustiti da se malo odmori u frižideru.Dok se hladi ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva (ventilacija) i peći oko 10 minuta.Izvaditi tijesto iz kalupa i pustiti da se hladi.

Očišćene višnje prokuhati sa obje vrste šećera , a puding prah pomiješati sa vodom i ukuhati sa višnjama. Dobro miješati da se ne zalijepi i kada prokuha maknuti sa vatre te pustiti da se ohladi.
Pokriti sa folijom da se ne stvori korica.

Za kuhano tijesto prokuhati vodu sa uljem , šećerom i soli.
maknuti sa vatre , dodati brašno i miješati dok ne dobijemo glatku masu..pustiti 1-2 minute da se prohladi i dodavati 1 po 1 jaje , miješati dok ne dobijemo lijepo tijesto.
Gotovo tijesto podijeliti na 3 djela i ispeći tri kore u veličini prethodnog prhkog tijesta..znači 22cm.
Peći na 200 stupnjeva (prethodno zagrijana) , dok ne porumeni i tako sve 3 kora ( ja sam pekla dvije odjednom) a treću koru samu za sebe.
U međuvremenu , voćni preljev se ohladio , kao i prhko tijesto.
Pripremiti tacnu na kojo će se slagati torta.

Želatinu pripremiti po uputama na vrećici. Slatko vrhnje izmiksati u šlag. Jaje i šećer miksati na pari dok ne dobijete lijepu pjenicu.Malo prohladiti.
U pjenicu od jaja dodati skutu i šlag,lagano metlicom pomiješati sve sastojke da se povežu i mixerom još dobro izmiksati. Oduzeti 2 žlice kreme i pomiješati sa otopljneom želatinom i sve skupa umiješati u kremu i povezati.
7
E sada ide najljepši dio...slaganje ;) !
Prvo stavimo prhku koru i namažemo sa malo voćnog preljeva i dvije žlice kreme , na to stavimo ispečenu koru kuhanog tijesta , pa 1/3 kreme i 1/2 voćnog preljeva i tako ponavljamo i sa drugom korom. Na kraju stavimo zadnju trećinu kreme i ukrasimo sa komadima tijesta , koje sam iskidala da izgleda malo čupava :D !
Ili jednostavno ostavite cijelu !
Sve možete posuti sa šećerom u prahu ili ukrasiti po želji !

Posluživanje
Poslužite se kada god osjetite potrebu za sklatkim ;)

(http://www.coolinarika.com/)