- sedam jaja
- deset kašika šećera
- dvije kašike kakaa
- tri kašike brašna
- pola kašikice sode bikarbone
Sastojci za fil:
- četri jaja
- 100g šećera
- četiri kašike brašna
- 300ml mlijeka
- dva rebra čokolade za kuhanje
- 250g margarina
- jedan vanilin šećer
Glazura:
- 100gčokolade
- 2 do 3kašike ulja
Bijela glazura:
- dva rebra bijele čokolade (posebno otopiti)
Način pripreme:
Rernu ugrijte na 180°C.
Odvojite bjelanjke i žumanjke.
Bjelanca umutite u snijeg.
Žumanca umiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sodu bikarbonu, te lagano dodajte i sneg u tu masu.
Sve umijesite mikserom.
Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, sipajte masu i pecite 20 min.
Još topao biskvit zarolajte u vlažnu krpu, odrolajte, skinite krpu i ponovo zarolajte i ostavite da se ohladi.
Priprema fila:
Mlijeko stavite da provri.
Brašno, žumanjke, šećer i vanilin šećer umutite i skuhajte u provrelom mlijeku da se zgusne masa.
Ohladite i ododajte joj sjeckani margarin i sve umiksajte mikserom.
Podijelite u 2 djela.
Jedan dio ostavite žut, a u drugi dio stavite otopljenu čokoladu.
Koru odrolajte, namažite tanko žuti fil, pa braon fil i sve čvrsto zarolajte.
Ohladite ga i prelijte tamnom glazurom.
Prošarajte ga sa bijelom glazurom.
(http://domaci-recepti.blogspot.com/)