Filled Under:

Točak torta




Tamna kora:
Za jednu koru potreno je:
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike kakaa ( ili čokolade u prahu)


Penasto umutiti belanca sa šećerom, pa onda polako mutiti i dodavati jedno po jedno žumance, dodati brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivom i kakaom. 
Ispeći u okruglom kalupu, koristite papir za pečenje. Ohlađenu koru podeliti na 2 dela.

Beli fil:
  • 500 ml mleka
  • 5 kašika gustina
  • 5 kašika šećera 
  • 250 g margarina
  • 500 ml mleka kuvamo sa 5 kašika gustina, 5 kašika šećera, u ohlađeno dodamo 250 g margarina


Žuta kora:
  • 6 jaja 
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo


Penasto umutiti belanca sa šećerom, pa onda polako mutiti dodavati jedno po jedno žumance, dodati brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo.
Ovu koru pecite u velikom četvrtastom plehu, koristite papir za pečenje. Ohlađenu koru isecite na 4 kaiša po dužini. Jedan kaiš možete da umotate u vlažnu krpu da bi lakše počeli rolovanje.

Fil: ( možete da koristite i sam džem za filovanje žutih kora)
  • 1 l vode
  • 300 g šećera
  • 3 pudinga od vanile 
  • voće po želji (kupine, jagode ili maline...)

Ukuvati malo vode, šećer i voće pa onda dodati puding. Ohlađen fil mažemo preko isečenih traka od žute kore. 
Postupak redanja pratite na slikama.