Filled Under:

Eurokrem kolač



Kolač fenomenalnog ukusa, koji svakako trebate probat.....kora od bjelanjaka posuta sjeckanim lješnjakom...premazata eurokremom....zatim red petit keksa....pa krema od vanile i slatke pavlake... i na kraju čokoladna glazura ...savršen :-)

Sastojci
Kora:
 100 gr sjeckanih prženih lješnjaka  
7bjelanjaka  
150 gr šećera  
1 dl ulja  
7 kašika brašna  
1praška za pecivo  
250 gr eurokrema  
200 gr petit keksa  
2 dl mlijeka
Fil:
 7žumanjka  
7 dl mlijeka 
 7 kašika šećera 
 2pudinga od vanile  
100 gr margarina  
4 dl slatke pavlake
Glazura:
 200 gr čokolade  
100 gr margarina 

Priprema

Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestalno mućenje dodavati šećer. U šam od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmješat kašikom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju rasporedit sjeckane lješnjake. Preko lješnjaka nasuti smijesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore.
Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlijekom.

U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima. Sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa polako promješati.

Preko pripremljene kore ravnomjerno rasporedit fil.
Čokoladu sjediniti s margarinom pa otopiti na umjerenoj temperaturi i preliti preko kolača.

(http://www.coolinarika.com/)