Filled Under:

Kolač od limuna



Sastojci:
2 jaja
150 g omekšalog maslaca
200 g šećera
150 g glatkog pšeničnog brašna
100 g gustina
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
2 limuna (po mogućnosti domaća neprskana)
100 g jogurta
Dodatak:
šećer u prahu
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Prosijati brašno sa gustinom i praškom za pecivo. Limune oprati, naribati koricu i iscijediti sok. Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg (uz dodatak prstohvata soli).
U posudu za miješanje staviti omekšali maslac, šećer, vanilin šećer i izmiješati u glatku, pjenastu smjesu. Dodati žumanjke.
Kad se žumanjci spoje sa smjesom maslaca i šećera dodati jogurt, limunov sol i brašno. Miješati dok ne nastane glatka, gusta smjesa.
Na kraju lopaticom lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Dobiveno tijesto uliti u prethodno namašćen, okrugli kalup za torte promjera 24 cm (po želji na dno kalupa staviti papir za pećenje, u tom slučaju samo namastiti obruč kalupa).
Tijesto peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50 minuta (pećnica na vrući zrak 160°C). Pri kraju pećenja provjeriti čačkalicom da li je kolač gotov.
Gotov kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti nekoliko minuta da se hladi u kalupu, zatim kolač izvaditi i premjestiti na žičanu mrežicu da se ohladi do kraja (kolač prilikom premještanja na mrežicu za hlađenje okrenuti tako da gornja strana bude dolje, a donja gore, tako da se kolač izravna dok se hladi).
Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti uz neki kiselkasti pekmez ili džem i marmeladu po želji.
Izvor. kuzinavanje.com