Filled Under:

Naopaka pita

Naopaka pita

  • Sastojci:
    Sastojci:
    500 g kora za gibanicu
    80 g brašna
    2 kašičice soli
    1 ravna kašičica sode bikarbone
    200 g sitnog sira za pitu ili fete
    100 g kajmaka
    3 čaše kiselog mleka
    5 jaja
    100 ml ulja
  • Priprema:
    U vanglu sipati brašno, so i sodu bikarbonu i promešati. Sir i kajmak pomešati i izgnječiti, pa dodati brašnu i dobro izmešati. Dodati kiselo mleko i mešati dok se smesa ne razredi i ne ujednači, prvo varjačom, a posle i žicom za mućenje, ako je potrebno. Zatim dodati jaja i ulje, pa žicom sve dobro sjediniti. Kore iseći ili iscepkati na manje komade. Razdvojiti ih, gužvati, i ubacivati u vanglu sa filom mešajući nakon svakog ubacivanja. Nemojte ubaciti sve kore odjednom, jer će se teže mešati i veća je sansa da fil negde ne uspe da prodre. Kad su sve kore umešane ostaviti još pet minuta celu smesu da odstoji. Zatim je izliti na NEPODMAZAN pleh. Peći na 200°C oko 45 minuta, do intenzivno zlatno braon boje gornje kore. Dok se gibanica peče, pripemiti nešto na šta ćete osloniti ivice prevrnutog pleha, kako bi pleh bio odignut od podloge. Kad je gibanica gotova, izvaditi je i odmah prevrnuti naopako, oslanjajući pleh na odstojnike. Ovo se mora uraditi što brže, da se gibanica ne bi "izduvala". U tom položaju je ostaviti da se hladi bar 20 minuta. Na ovaj način gibanica ce sačuvati vazdupastu unutrašnjost, kao i visinu koju je postigla tokom pečenja.
  • Izvor: oklagiaj.rs