Filled Under:

Česki kolač


Tijesto:
  • 4 kasike secera
  • 3 kasike brasna
  • 1 kasika kakao praha
  • pola praska za pecivo

Agda:
  • 200 gr. secera
  • 250 ml. vode
Krema:
  • 500 ml. mlijeka
  • 5 kasika secera
  • 1 pudding od vanilije (moze i od banana ili kokosa )
  • 1 kasika brasna
  • 4 zumanjka
  • 220 gr. putera
  • 200 gr. secera u prahu

Ukrasavanje:
  • 4 bjelanjka
  • 8 kasika secera
  • 1 vanillin secer

Priprema:
Od gore navedenih sastojaka izmutite tijesto.
Istresite u nauljen kalup i pecite na 350 F-180 C.
Dok se kora pece na pec stavite secer i vodu.
Kuhajte oko 5 minuta pa maknite sa peci.
Toplu koru zalite pripremljenom agdom i ostavite sa strane.
Na pec stavite 400 ml. mlijeka i 5 kasika secera, pa pustite da prokuha.
U nekoj posudi izmutite zumanjke, puding, brasno i 100 ml. mlijeka.
Sve to istresite u prokuhalo mlijeko i mjesajte dok se nezgusne (kuhate kao pudding).
Kremu maknite sa peci da se hladi, poklopite da se nestvori korica i ponekad promjesajte.
Dok se krema hladi izvadite puter iz frizidera da omeksa.
Kad je krema potpuno hladna izmutite puter sa secerom u prahu i dodajte kremi.
Ponovo dobro izmutite i istresite preko ohladjene kore.
Izmutite bjelanjke, dodajite jednu po jednu kasiku secera i neprestano mutite.
Dodajte i vanillin secer pa nastavite sa mucenjem dok se secer skroz ne otopi i dok ne dobijete finu glatku kremu.
Kremu od bjelanjaka istresite na vrh kolaca pa ostavite u frizider da se hladi bar dva tri sata do posluzenja.
Isjecite na zeljene komade pa posluzite kolac.
Prijatno!