Sastojci
Biskvit
- 200 g keksa Petit Beure
- 1 kašika Ness kafe
- 2 dl vrele vode
Fil
- 6 dl mleka
- 50 g griza
- 2 belanca
- 100 g crne čokolade
- 100 g bele čokolade
- 1 kesica burbon vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- nekoliko kapiarome lešnika
Karamel preliv
- 80 g šećera
- 5 kašika vode
- 2 žumanca
- 0,5 l mleka
- 2 kašike gustina
Priprema
- Biskvit
Kašiku Ness kafe rastvoriti u široj činiji u 2 dl vrele vode i ostaviti da se prohladi.
Fil
Od 6 dl mleka odvojiti 0, 5 dl, a u ostatak dodati šećer i vanilin šećer i staviti da proključa. Umutiti belanca, dodati griz i 0, 5 dl hladnog mleka.Sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje u ključalo mleko. Kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri uz neprekidno mešanje. Kada se masa zgusnula, skinuti sa vatre i podeliti na dva dela. - Otopiti čokolade (ja sam ih otopila u mikrotalasnoj). U jednu polovinu griza dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugu otopljenu belu čokoladu i aromu lešnika.
- Kekse potapati u pripremljenu kafu i ređati u kalup/tepsiju. Dimenzije tepsije koju sam koristila su 26×20 cm. Preko keksa preliti crni fil od griza (dok je još topao). Preko crnog fila poređati kafom natopljene kekse, pa preliti belim filom od griza. Ostaviti da se ohladi.
- Karamel preliv
- Na tihoj vatri istopiti šećer (dobije se smeđa, gusta sirupasta masa). Skinuti sa vatre i pažljivo dodati vodu. Voda će da prska prilikom dodavanja, a šećer će očvrsnuti poput smole. Vratiti na vatru i mešati oko 5 minuta da se šećer rastvori u vodi. Čak i ako ostanu nerastvoreni komadi šećera, nastaviti dalje. Umutiti žicom žumanca sa mlekom i dodati šećeru. Kuvati 5 – 10 minuta uz mešanje. Dobija se žuta retka masa, nešto gušća od mleka.
Gustin izmešati sa malo hladnog mleka da se razbiju grudvice i dobije homogena tečnost. Uliti u tankom mlazu u žutu masu i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
Malo prohladiti i preliti preko kolača.
Ostaviti preko noći u frižideru.
Po želji ukrasiti kako prahom prosejavajući ga kroz sito. - Pozvati prijatelje i poslužiti uz šoljicu jake crne turske kafe.
Izvor: coolinarika.com