Sastojci
- 100gcokolade sa vecim postotkom kakaa
- 5jaja
- 150gomeksalog maslaca
- 1 vrecicavanilin secera
- 200gtecnog meda
- 100gbrasna
- 50gskrobnog brasna (gustina)
- 50gmljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
- 180gjogurta (3,5 % mm)
- 2 kasikekakaa
- 1 kasikacimeta
- 1 kasikazacina za medenjake
- 1 puna kasikapraska za pecivo
- 2-3 kasikeruma
- 200-300gmarmelade ili dzema od sljiva
GLAZURA
- 150gmaslaca
- 100gmlijecne cokolade
- 50gcokolade sa vecim postotkom kakaa
- 120mlmlijeka
- 50gsecera
Priprema
- 1Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
- 2Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
- 3Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
- 4Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
- 5Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
- 6Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije
Izvor: coolinarika.com