Sastojci
- Biskvit
- 5jaja
- 10 kašikašećera
- 9 kašika ne prepunihbrašna
- 50 mlmlijeka
- 50 mlulja
- 4 kašike punekvalitetnog kakaa
- 1prašak za pecivo
- Krema
- 500mlmlijeka
- 1 kesicapraška za puding nougat premium
- 6 kašikašećera
- 100gčokolade za kuhanje
- 10 gmljevene želatine
- i još
- 300mlvrhnja za šlag
- Ganache
- 200 mlvrhnja za šlag
- 150 gčokolade za kuhanje
- i još
- 300-400gsvježih malina
Priprema
- 1BiskvitPripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
- 2Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
- 3Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta .Probamo da li je biskvit gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne .Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
- 4Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
- 5KremaZa kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu .Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć puding.Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom .Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .
- 6GanacheVrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,smaketi ga sa vatre pa umiješati čokoladu.Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
- 7Tortu slažemo tako da na prvi dio biskvita stavimo maline ,količina po želji ,pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio biskvita .Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.Koristila sam svježe maline za tortu,a smrznutim sam ukrašavala.Vi uradite po vašoj volji.
(http://www.coolinarika.com/)