Sastojci
- 300gpiskota
- 1,2lmlijeka
- 44ggustina
- 4zumanceta
- 2vanilin secera
- 120gsecera
- 100gcokolade za kuhanje
- 200gmargarina za kreme
- 100gmljevenog keksa(plazma,petit
- 1kesica nes kafe ili obicne
- 1puding od vanilije
Priprema
- 1U serpu sipamo 6dc mlijeka,dodamo vanilin secere i stavimo da prokuha.
- 2Posebno umutimo od 4dc mlijeka sa zumancima i gustinom,pudingom od vanile i secerom,u finu smjesu da nema grudvica(ja to mikserom)
- 3Sipati u kljucalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestalno mjesanje dok se ne zgusne.
- 4Prekrijemo prozirnom folijom i sacekamo da se fil ohladi.Umutimo margarin dobro mikserom.
- 5Sad fino polako dodajemo kasiku po kasiku fila..pa do kraja.
- 6Fil djelimo na tri jednaka djela.....ovdje se mozete prepustiti zelji i masti...ja sam odabrala ovako:U jednu sam dodala mleveni keks.
- 7U drugu otopljenu cokoladu za kuhanje sa par kapi arome ruma.A u trecu ostaje zut-od vanile,samo sam još dodala kap dvije,burbon vanilije.
- 8Slaganje:2dc mlijeka razmutiti sa nes kafom ili obicnom i piskote umakati u nji..Uzeti okrugli kalup promjera 26cm obloziti piskotama unutra i okolo...malo odrezati ove sto staju okolo.
- 9Redamo preko piskota fil od mljevenog keksa,a zatim zuti i na kraju fil od cokolade i ruma.Tortu staviti u frizider na nekoliko sati da dođe sebi: lol:
- 10Izvaditi i ukrasiti po zelji...skuhati kaficu pozvati prijateljice i uzivati!!!
Posluživanje
Fil sam radila sa vocnim seceroma,tako da mogu ga jesti i oni koji ne smiju secer...ali u sastojcima je mjera za obicni!
Izvor: coolinarika.com