Sastojci
- BISKVIT:
- jaja: 3
- šećer: 90 g
- sol: na vrh noža
- mlijeko: 50 ml
- ulje: 50 ml
- oštro brašno: 100 g
- kakao prah: 2 žlice
- prašak za pecivo: 2 žličice
- PRELJEV:
- čokoladno mlijeko: 220 ml
- KREMA:
- mljevena želatina: 4 vrećice (36 g)
- maslac: 300 g
- mlijeko: 500 ml
- šećer: 140 g
- pepermint bomboni: 250 g
- vrhnje za šlag: 600 ml
- sol: na vrh noža
- UKRAŠAVANJE:
- čokolada za kuhanje: 200 g
- ulje: 4 – 6 žlica
Priprema
Za biskvit: Oštro brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Žumanjke zajedno sa šećerom kremasto mikserom izraditi (oko 3 minute). Mješavinu brašna, mlijeko i ulje naizmjenično dodavati smjesi od žumanjaka neprestano miješajući. Na kraju lagano metlicom za snijeg dodati snijeg od bjelanjaka i lagano umiješati i to na taj način da smjesu uvijek od dolje podižete prema gore. Dno lima za pečenje (36 x 22 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Žlicom raspodijeliti tijesto po limu, vilicom oprezno izravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C, 20 – 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i vruć preliti hladnim čokoladnim mlijekom te ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu: Mljevenu želatinu zajedno sa 24 žlice hladne vode u posudi izmiješati i pustiti da nabubri. Maslac na laganoj temperaturi otopiti, skloniti sa štednjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Mlijeko i šećer staviti na štednjak da zakuha. Skloniti sa štednjaka, dodati bombone i u njemu ih rastopiti. Kad su se bomboni otopili (po potrebi ih žlicom zgnječiti), dodati nabubrenu želatinu, dobro izmiješati i kroz fino cjedilo procijediti. Vrhnje za šlag zajedno s malo soli čvrsto izraditi i staviti u hladnjak.
Kada se smjesa od mlijeka, šećera, bombona i želatine počne stezati dodati šlag i metlicom za snijeg izmiješati. Na kraju umiješati hladan otopljeni maslac s tim što smjesu ne smijete dugo miješati jer će se stvrdnuti. Miješati kratko i to podižući masu od dolje prema gore. Kremu izliti na biskvit, fino izravnati (brzo raditi jer se krema brzo steže!) i kolač ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan kolač izrezati na kocke i svaku kocku preliti čokoladom za kuhanje koju ste zajedno s uljem na pari otopili. A može se i cijeli kolač preliti čokoladnom glazurom.
Savjet: Ja sam za kremu upotrijebila Tic – tac bombone.
Izvor: http://www.ljiljananieder.com/