Filled Under:

Ledeni vjetar

Prikaz jela

Sastojci:

Kore od bjelanjaka
  • 9 bjelanjaka
  • 1 žličica soli
  • 150 g šećera
Krema od žumanjaka
  • 9 žumanjaka
  • 1/2 L mlijeka
  • 3 žlice gustina
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g maslaca, omekšalog
Šlag
  • 500 ml vrhnja za šlag


Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte sol i šećer te mikserom umutite bjelanje u čvrsto tučeni snijeg. Pećnicu zagrijte na 160 °C. Snijeg od bjelanjaka stavite u pravokutni lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje (vjerujte, lakše je s papirom). Ravnomjerno rasporedite snijeg od bjelanjaka u lim i stavite u pećnicu na otprilike 30-40 minuta. Bjelanjci će se vjerojatno utrostručiti u pećnici, no jednom kad ih izvadite iz pećnice, slegnut će se i postat će savitljivi.
Ohlađenu smjesu od bjelanjaka podijelite na 3 jednaka dijela.
Skuhajte kremu od svih njenih sastojaka i u potpuno ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac i umiješajte u kremu.
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag.
Voće narežite na ploške.
Slaganje kolača:
  1. Na prvu koru od bjelanjaka stavite trećinu kreme od žumanjaka i ravnomjerno rasporedite. Na cijelu površinu stavite ploške jagode i premažite četvrtinom šlaga.
  2. Na šlag stavite drugu koru od bjelanjaka, premažite drugom trećinom kreme od žumanjaka, rasporedite ploške kivija i premažite drugom četvrtinom šlaga.
  3. Ponovo na šlag stavite treću koru od bjelanjaka, premažite ostatkom kreme od žumanjaka, rasporedite ploške banane i premažite cijeli kolač ostatkom šlaga.
U slast! :)

Izvor: www.slatkirecepti.com