Filled Under:

Praško čudo

Praško čudo

Sastojci

Priprema

  1. 1Zagrijavanje tijesta za Praško čudo/slika/219419/
    Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni. Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine lima od pećnice.
  2. 2Razvaljana kora za Praško čudo/slika/219423/
    Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore. Moje su jako tanke.
  3. 3Namatanje kore na valjak/slika/219424/
    Svaka kora se razvalja u velićini lima od pećnice inamota na valjak i prenese na preokreniti limpobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pećenje pa prenesite sa papirom. Kad je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
  4. 4Vađenje kore s lima/slika/219435/
    Kore se peku na 180 stupnjeva nekih 5 – 8 min, kad se rubovi poćinju zapecati vade se van. Lagano se prođe nožem za rezanje kruha ispod kore i odvoji od lima i lagano spusti na krpu.
  5. 5Krema za Praško čudo/slika/219441/
    Za kremu se brašno (dvije i pol žlice brašna na vrh, ne ravne), 2 žlice šećera i vanilin šećer skuhaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
  6. 6Mazanje kora kremom/slika/219448/
    Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. Na zadnju ide čokoladna glazura.
  7. 7Praško čudo preliveno čokoladnom glazurom/slika/219453/
    Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača.
  8. 8Pećena kora za Praško čudo/slika/219444/
    Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome. Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice.
Izvor: www.coolinarika.com