Filled Under: torte i kolaci
Sastojci
Korice:
180 gr cokolada
180 gr maslaca
180 gr przeni mleveni ljesnjaka ( oraha )
120 gr secera
3 zlice ruma plus
2 zlice mlevenog keksa
9 jaja
1 vanil secer
Krem:
300 gr bele cokolade
350 ml slatko vrhnje ( za slag )
400 ml slatko vrhnje ( cvrsto izmiksati )
300 gr secera ( otopiti za karamel )
30 gr putera
Ganache:
200 gr kvalitetne cokolade ( sa sto vise kakaa % )
150 ml slatko vrhnje
1 zlica agavinog sirupa
dekoracija: bela i crna cokolade ( otopiti )
Sirup: mesavina mleka i malo ruma/cokoladni liker
Priprema
1
Ja prvo pripremim 2 kalupa precnika ( 24 cm ), oblozim dno masnim papirom i ostavim sa strane.
2
Drugi korak pripremim sve potrebne sastojke za korice i za kremu ( izvagati, samleti przene ljesnjake, keks, cokoladu za korice staviti da se otopi na pari ), te sve ostaviti sa strane.
3
Kremu pripremati dok se korice hlade.
4
Pecnicu ukopcati na 170 stupnjeva da se ugreje.
5
Poceti sa pripremom korica tako sto ce mo mlevene kekse potopiti sa 3 zlice ruma i neka stoji 10-tak minuta.
6
Drugi korak odvojiti bjeljanke od zumanjaka u posebne posude ( u jednu bjeljanke a u jednju zutnjake ), ostaviti sa strane.
7
Napravite cvrst sneg od bjeljanaka sa elektricnim mikserom, ostavite sa strane.
8
Pjenasto izmiksati maslac ( sobne temperature ) sa secerom, vanil secerom, pa dodati otopljenu cokoladu sa pare ( ne treba je prohladiti ), miksati celo vreme, jedan po jedan zutnjak, a sad dodati mlevene ljesnjake i namoceni mleveni keks i na kraju, lagano umesati kuhacom cvrst sneg od bjeljanaka.
9
Dobivenu smesu za korice rasporedite u 2 kalupa. Pecite istovremeno ako mogu obadva kalupa u vasu pecnicu ako nemoze, pecite posebno. Peci 25 - 30 minuta u prethodnoj zagrejanoj pecnici.
10
Pecene kore ohladite i vodoravno presecite po sredini. Od jedne kore dobicete 2. ( sve skupa 4 korice ). Ostaviti sa strane
11
Za karamelnu kremu izmiksati elektricnim mikserom 400 ml slatkog vrhnja i ostaviti u frizider dok pripremamo karamel.
12
Karamel ce mo pripremiti tako sto ce mo 300 gr secera staviti u jednu posudu, i staviti na vatru uz neprestalno mesanje da se secer otopi u blago karamelnu boju ( paziti da ne potamni ), pa nalevati polako, 350 ml slatko vrhnje ( za slag ), i neka se lagano kuva dok se karamel ne otopi, promesat. kada se karamel otopijo dodati, puter ( 30 gr ) i izlomljenu/iseckanu belu cokoladu, sve dobro promesati da se i cokolada otopi. Odma ukloniti sa vatre.
13
Dobivenu smesu od karamela odma ohladiti. Ohladicemo tako sto ce mo posudu sa karamelom zaroniti u jednu drugu vecu posudu sa vodom, pa karamel miksati dok se ne prohladi. Dobiveni karamel bice dosta gust. A sad u karamel umesati cvrst slag od slatkoga vrhnja, sjediniti.
14
karamelnu kremu podeliti na 3 jednaka dela ( 3 posudice iste dimenzije ).
15
Kalup u kome se pekla kora ( 24 cm ), skinuti prsten kalupa, pa staviti jednu koru ( vratiti prsten ), poprskati je sa malo mleka u kome smo dodali malo ruma ili cokoladnog likera, sacekati malo da kora upije tecnost, naneti jedan deo karamelne kreme, druga kora, i nju poprskati, malo sacekati, drugi deo kreme, 3 kora, poprskati, ostatak kreme, prekriti sa cetvrtom korom. Krema ce prezlaziti stranice kore ( jer ce kore kada se ispeku biti, nesto malo manje, tako treba da bude), ta krema sto malo prelazi stranice ( filuje stranice torte, nemorate nadoknadno ). Ostaviti tortu sa strane i krenuti u pripremu ganache
16
U manju serpicu usuti 150 ml slatko vrhnje, te staviti na ringlu da se zagreje. U zagrejano umesati iseckanu cokoladu, i nju otopiti. Ukloniti sa vatre i dodati agavin sirup, sjediniti, prohladiti na isti nacin kao sto smo prohladili karamel kremu, a ne previse. Naneti na poslednju koru u slojevima ( prvo jedan slkoj a kada se malo stisne drugi..)
17
Torta je najbolja kada prenoci u frizideru.
18
Sutra dan ostranite prsten kalupa, tortu smestite na tacnu ili neka bude na tanjuru od kalupa. Zagladite stranice, ukrasite, dekorisite po zelji.
(http://www.coolinarika.com/)
Torta Karamelna Fantazija bez brasna
Podijelite →
|
|
|
Sastojci
Korice:
180 gr cokolada
180 gr maslaca
180 gr przeni mleveni ljesnjaka ( oraha )
120 gr secera
3 zlice ruma plus
2 zlice mlevenog keksa
9 jaja
1 vanil secer
Krem:
300 gr bele cokolade
350 ml slatko vrhnje ( za slag )
400 ml slatko vrhnje ( cvrsto izmiksati )
300 gr secera ( otopiti za karamel )
30 gr putera
Ganache:
200 gr kvalitetne cokolade ( sa sto vise kakaa % )
150 ml slatko vrhnje
1 zlica agavinog sirupa
dekoracija: bela i crna cokolade ( otopiti )
Sirup: mesavina mleka i malo ruma/cokoladni liker
Priprema
1
Ja prvo pripremim 2 kalupa precnika ( 24 cm ), oblozim dno masnim papirom i ostavim sa strane.
2
Drugi korak pripremim sve potrebne sastojke za korice i za kremu ( izvagati, samleti przene ljesnjake, keks, cokoladu za korice staviti da se otopi na pari ), te sve ostaviti sa strane.
3
Kremu pripremati dok se korice hlade.
4
Pecnicu ukopcati na 170 stupnjeva da se ugreje.
5
Poceti sa pripremom korica tako sto ce mo mlevene kekse potopiti sa 3 zlice ruma i neka stoji 10-tak minuta.
6
Drugi korak odvojiti bjeljanke od zumanjaka u posebne posude ( u jednu bjeljanke a u jednju zutnjake ), ostaviti sa strane.
7
Napravite cvrst sneg od bjeljanaka sa elektricnim mikserom, ostavite sa strane.
8
Pjenasto izmiksati maslac ( sobne temperature ) sa secerom, vanil secerom, pa dodati otopljenu cokoladu sa pare ( ne treba je prohladiti ), miksati celo vreme, jedan po jedan zutnjak, a sad dodati mlevene ljesnjake i namoceni mleveni keks i na kraju, lagano umesati kuhacom cvrst sneg od bjeljanaka.
9
Dobivenu smesu za korice rasporedite u 2 kalupa. Pecite istovremeno ako mogu obadva kalupa u vasu pecnicu ako nemoze, pecite posebno. Peci 25 - 30 minuta u prethodnoj zagrejanoj pecnici.
10
Pecene kore ohladite i vodoravno presecite po sredini. Od jedne kore dobicete 2. ( sve skupa 4 korice ). Ostaviti sa strane
11
Za karamelnu kremu izmiksati elektricnim mikserom 400 ml slatkog vrhnja i ostaviti u frizider dok pripremamo karamel.
12
Karamel ce mo pripremiti tako sto ce mo 300 gr secera staviti u jednu posudu, i staviti na vatru uz neprestalno mesanje da se secer otopi u blago karamelnu boju ( paziti da ne potamni ), pa nalevati polako, 350 ml slatko vrhnje ( za slag ), i neka se lagano kuva dok se karamel ne otopi, promesat. kada se karamel otopijo dodati, puter ( 30 gr ) i izlomljenu/iseckanu belu cokoladu, sve dobro promesati da se i cokolada otopi. Odma ukloniti sa vatre.
13
Dobivenu smesu od karamela odma ohladiti. Ohladicemo tako sto ce mo posudu sa karamelom zaroniti u jednu drugu vecu posudu sa vodom, pa karamel miksati dok se ne prohladi. Dobiveni karamel bice dosta gust. A sad u karamel umesati cvrst slag od slatkoga vrhnja, sjediniti.
14
karamelnu kremu podeliti na 3 jednaka dela ( 3 posudice iste dimenzije ).
15
Kalup u kome se pekla kora ( 24 cm ), skinuti prsten kalupa, pa staviti jednu koru ( vratiti prsten ), poprskati je sa malo mleka u kome smo dodali malo ruma ili cokoladnog likera, sacekati malo da kora upije tecnost, naneti jedan deo karamelne kreme, druga kora, i nju poprskati, malo sacekati, drugi deo kreme, 3 kora, poprskati, ostatak kreme, prekriti sa cetvrtom korom. Krema ce prezlaziti stranice kore ( jer ce kore kada se ispeku biti, nesto malo manje, tako treba da bude), ta krema sto malo prelazi stranice ( filuje stranice torte, nemorate nadoknadno ). Ostaviti tortu sa strane i krenuti u pripremu ganache
16
U manju serpicu usuti 150 ml slatko vrhnje, te staviti na ringlu da se zagreje. U zagrejano umesati iseckanu cokoladu, i nju otopiti. Ukloniti sa vatre i dodati agavin sirup, sjediniti, prohladiti na isti nacin kao sto smo prohladili karamel kremu, a ne previse. Naneti na poslednju koru u slojevima ( prvo jedan slkoj a kada se malo stisne drugi..)
17
Torta je najbolja kada prenoci u frizideru.
18
Sutra dan ostranite prsten kalupa, tortu smestite na tacnu ili neka bude na tanjuru od kalupa. Zagladite stranice, ukrasite, dekorisite po zelji.
(http://www.coolinarika.com/)