Za koru:
- 6 belanaca
- 6 kasika secera
- 1 kasika limunovog soka
- 50 g seckanih lesnika
Za krem:
- 6 zumanaca
- 6 kasika secera
- 1 litar mleka
- 1 kasicica ektrakta vanile
- 10 kasika brasna
- 200 g bele cokolade
- 200g tamne cokolade minimum 70 % kakaoa
- 150 g maslaca (ja sam koristila umereno slani maslac), drzati maslac na sobnoj temperaturi
Potrebno je jos:
- 100 g oreo biskvita
- 200 g nutele
- 400 ml neutralne pavlake
Za dekoraciju (opciono)
- 50 g tamne cokolade
- 40 g seckanih lesnika
Priprema
Priprema kore:
1.Ukljuciti rernu na 150 stepeni C.
2.Lesnike prepeci kratko na suvom tiganju ili u serpici, minut ili dva. Potom ih iseckati ili izdrobiti oklagijom.
3.Belanca cvrsto umutiti mikserom. Kada se masa ne pomera prilikom okretanja cinije, dodati secer i mutiti 2-3 minuta, zatim dodati limunov sok i dodatno mutiti 3-4 minuta.
4.Modlu za pecenje torte, ja sam koristila obim 26 cm, obloziti papirom za pecenje i posuti dno seckanim lesnicima, potom izliti umucena belanca, poravnati ubaciti u rernu.
5.Smanjiti temperaturu na 100 stepeni C i peci 60 minuta.
6.Pecenu koru ostaviti da se ohladi, potom je prevrnuti na postolje za tortu, tako da sloj sa lesnicima bude gore. Njega cete filovati kasnije.
Prsten (obruc) od modle u kojoj ste pekli koru, vratite oko kore. Ovo je potrebno da bi torta imala savrseni oblik i da bi se filovi lepo stegli.
Priprema fila:
1.Odvojiti cca 200 ml mleka i ostaviti sa strane. Preostalu kolicinu staviti da se kuva sa ekstraktom vanile.
2.Umutiti zumanca viljuskom, tek toliko da budu razbijena, potom umesati brasno, secer i mleko. Sve lepo izmesati da se ne bi stvorile grudvice.
3.Kada mleko pocne da kljuca, skoloniti sa ringle i smanjiti temperaturu na minimum.
4.U umucena zumanca sa brasnom, postepeno dodavati provrelo mleko uz stalno mesanje.
5.Fil potom izliti u serpu u kojoj se kuvalo mleko i vratiti na ringlu. Kuvati uz stalno mesanje 3-4 minuta.
6.Skuvan fil ostaviti da se prohladi.
7.Kada je na pola ohladjen, umesati maslac koji ste prethodno drzali na sobnoj temperaturi.
8.Ostaviti da se krem potpuno ohladi.
9.U mikrotalasnoj otopiti belu i tamnu cokoladu.
10.Ohladjeni fil podeliti na dva dela. U jedan umesati otoljenu belu cokoladu, a u drugi deo otopljenu tamnu.
Filovanje torte:
1.Koru sa lesnicima premazati slojem nutele.
2.Biskvit oreo keksica odvojite od belog krema, potom biskvit izlomite rukama i poredjajte po nuteli. Prekriti nutelu u potpunosti.
3.Izliti beli krem i poravnati.
4.Sledi sjoj tamnog krema. Poravnati.
5.Tortu prekriti prijanjajucom folijom i ostaviti u frizider najmanje 5 sati pre sluzenja, a u najboljem slucaju spremajte je danas za sutra.
6.Pred sluzenje, pazljivo ukloniti prsten modle za pecenje, poravnati krem sa strane torte, umutiti neutralnu pavlaku (nikako slag iz kesice ili biljne varijante) i premazati tortu.
7.Dekorisati po zelji. Na primer: posuti lesnicima i napraviti dekoraciju od otopljene cokolade.