Biskvit:
- 5 jaja
- 18 dag secera
- 12 dag maslaca
- 1/2 praska za pecivo ( 7 grama )
- malo ekstrakta vanilije ili vanili secer
- 20 dag mljevenog maka
- limunova korica
Krema:
- 3 dl jogurta
- 3 dl slatkog vrhnja
- 2 zlice vode
- 5 dag secera
- 6 g zelatine ili 4 listica
Za preljev:
- 40 dag malina
- 1 crveni preljev za torta
Priprema
1
Ja sam radila kolac u obliku torte, a inace se radi u obliku kolaca. Biskvit je na original receptu malo tanji.
Pekla sam u okruglom kalupu od 28 cm.
Oblozite okrugli kalup sa papirom za pecenje.
Pecnicu zagrijte na 170 stupnjeva.
2
Biskvit:
Miksajte bjelanjke sa malo soli dok ne postanu pjenasti. Pola kolicine secera u nekoliko navrata umiksajte sa bjelanjcima. Miksajte dok ne dobijete cvrsi i sjajni snijeg od bjelanjaka.
3
Posebno miksajte zutanjke i preostali secer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte omeksali maslac, vaniliju i koricu limuna, a onda i mak pomijesan sa praskom za pecivo.
Na kraju lagano umijesajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u pripremljen kalup. Pecite 30 - tak minuta.
U original receptu biskvit je nesto tanji pa se pece samo 20 minuta, no s obzirom da je moj biskvit malo deblji ja sam ga pekla duze, oko 30 minuta!
4
Krema:
Pripremite zelatinu po uputama.
Vodu i secer zagrijte da se secer otopi. Malo ohladite ( par minuta ) i umijesajte pripremljenu zelatinu, pa dodajte jogurt ( ja sam koristila cvrsti jogurt ) i na kraju tuceno slatko vrhnje.
5
Ohladjeni biskvit prebacite na tanjur. Oko njega stavite okvir torte i njega oblozite papirom za pecenje ( kasnije, kada se cijeli kolac ohladi skinite okvir i polako " odlijepite " papir za pecenje sa torte ). Prelijte kremu preko biskvita i ostavite u hladnjaku da se stvrdne.
6
Kad se krema stvrdnula, na vrh poslozite maline i prelijte preljevom za torte koji ste pripremili prema uputama.
Ohladite, najbolje preko noci.
(http://www.coolinarika.com/)