- 400 gr pšeničnog brašna,
- 15o gr kukuruznog brašna,
- 5o gr kukuruznog griza (može i palenta),
- 1 jaje,
- sveži kvasac,
- 100 ml ulja,
- 400 ml mleka,
- 1 kašičica šećera,
- 2 kašičice soli,
- 2 paradajza,
- 1oo gr šunke,
- 1oo gr sitnog sira,
- ulje za prženje.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) i promešati da se lepo sjedine sve tri vrste brašna pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za krofne krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti na dva jednaka dela. Pripremiti šunku i sir i iseći na kolutove paradajz. Rastanjiti oba dela testa pa na jedan ređati paradajz, šunku pa sir. Prekriti drugim delom testa i nekom većom šoljom vaditi krofne. Ostaviti ih da odstoje 15~2o minuta pa pržiti u dubokom ulju. Ulje ne sme da se greje na najačoj temperatuturi jer krofnama ne odgovara visoka temperatura. Kad krofne dobiju zlatnu boju sa obe strane vaditi ih na salvetu. Sačekati da se malo prohlade pa navaliti :).