Filled Under:

Buhtle



Sastojci
Tijesto:
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi kvasac (42 g)
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice brašna

  • 120 g maslaca

  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • naribana korica 1 limuna
  • naribana korica 1 naranče
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak

Nadjev:
  • marmelada

Premaz:
  • 30 - 40 g otopljenog maslaca

Priprema

Pećnicu zagrijati na 40 °C. 120 g maslaca otopiti i ostaviti da se ohladi. Mlijeko zagrijati (ne smije biti vruće, već toplo) i staviti u veću visoku, usku posudu. U mlijeko izmrviti kvasac, dodati 1 žlicu šećera i 2 žlice brašna te miješati sve dok se kvasac ne otopi. Posudu pokriti kuhinjskom krpom i staviti u pećnicu 10 minuta da se kvasac podigne. Vrata pećnice ostaviti malo odškrinuta, da ne bi bilo prevruće. U veću plastičnu posudu staviti brašno, sol, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i naranče, 2 jaja, 1 žumanjak, otopljeni hladni maslac i podignutu mješavinu kvasca. Mikserom za tijesto (ili ručno kuhačom) tijesto dobro izraditi (da se počnu stvarati mjehuri). Posudu s tijestom pokriti kuhinjskom krpom i staviti u pećnicu 40 – 45 minuta da se podiže, odnosno da se volumen udvostruči (vrata pećnice ostaviti odškrinuta). Kalup za tortu veličine 28 ili 30 cm namazati maslacem (dno i rub). Kad je tijesto udvostručilo volumen istresti ga na radnu plohu, koju ste posuli brašnom i fino ga umijesiti, po potrebi dodavati malo brašna, da Vam se ne lijepi za ruke i radnu plohu. Zatim valjkom za tijesto razviti tijesto na veličinu od 60 x 40 cm i izrezati ga na kocke veličine 10 x 10 cm. Na sredinu kockica stavljati po malo marmelade, zatim krajeve dobro prstima spajati kako ne bi nadjev iscurio i sastav okrenuti prema dolje. Tijesto treba imati izgled kuglica.Kuglice slagati jednu do druge u kalup. Kalup pokriti krpom i vratiti u pećnicu ponovo da se diže 20 – 25 minuta (vrata ostaviti odškrinuta). Zatim izvaditi iz pećnice a temperaturu u pećnici podignuti na 200 °C. Krpu ukloniti i buhtle odozgor premazati otopljenim maslacem (kistom). Kada se pećnica zagrijala staviti buhtle peći oko 30 minuta. Nakon 10 minuta pečenja prekriti ih papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečene buhtle ostaviti da se ohlade i bogato ih posuti šećerom.Savjet: Za nadjev sam koristila 3 vrste marmelade (od ribiza, marelica i jagoda) i naizmjenično slagala u kalup.

Izvor: 
http://www.ljiljananieder.com/