Filled Under:

Torta princeze Ane



Sastojci

  • čokolada za kuhanje: 200 g
  • maslac: 50 g
  • jaje: 3
  • šećer: 100 g
  • vanilin šećer: 1 vrećica
  • brašno: 120 g
  • prašak za pecivo: 2 žličice
  • soda bikarbona: 1 žličica
  • cimet, mljeveni: 1 žličica
  • lješnjak, pržen, nasjeckan: 100 g
  • naranča, za sok: 3
  • voda: 2,5 dl
  • šećer: 200 g
  • puding, vanilija: 1
  • liker od naranče: 1 dl
  • slatko vrhnje za šlag: 250 g
  • učvrščivač za šlag: 2
  • čokolada za kuhanje: 100 g
  • slatko vrhnje za šlag: 250 g
  • učvrščivač za šlag: 1 vrećica
  • otopljena čokolada: 50 g
  • ulje: 1 žlica

Priprema

Pećnicu zagrijati na 180 °C.
Za tijesto: Dno kalupa za tortu (26 cm) namazati maslacem i obložiti papirom. Čokoladu narezati i zajedno s maslacem na laganoj vatri rastopiti. Jaja mikserom, na najvećoj brzini kremasto, oko 1 minute miješati. Dodati šećer izmiješan s vanilin šećerom, te dalje oko 2 minute miješati. Brašno izmiješati s praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom i prženim nasjeckanim lješnjacima. Dodati masi od jaja i na najnižoj brzini oprezno izraditi. Zatim dodati rastopljenu čokoladu s maslacem i lagano izmiješati. Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći 25 – 30 minuta. Pečeni biskvit nožem odvojiti od ruba kalupa i ostaviti da se hladi. Zatim odvojiti papir i 1/3 biskvita – odozgor odrezati. Deblji dio biskvita staviti na tanjur i preliti sirupom od narančine korice. Od jedne naranče tanko odrezati vanjsku koricu.
Sirup od narančine korice:  2,5 dl vode zakuhati, dodati koricu, 10 dag šećera i lagano kuhati oko 15 minuta. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi. Koricu izvaditi, ostaviti da ocijedi a sirupom preliti biskvit. Na jedan tanjur staviti 3 dag šećera, uvaljati koricu od naranče i ostaviti da se suši.
Krema od naranče: Naranče iscijediti. 3 dl soka odvojiti te zakuhati. Puding od vanilije izmiješati sa 7 dag šećera i 1 dl likera od naranče. Umiješati u 3 dl soka od naranče. Kuhati 1 – 2 min. i ostaviti da se hladi. Polovinu sušene narančine korice nasjeckati. 25 dag slatkog vrhnja zajedno s 2 učvrščivača za šlag čvrsto izraditi te zajedno s nasjeckanom koricom umiješati u ohlađeni puding.
Krema od čokolade: 10 dag čokolade nasjeckati i na pari omekšati. 2,5 dl slatkog vrhnja zajedno s učvrščivačem za šlag čvrsto izraditi. Otopljenu čokoladu oprezno izmiješati sa šlagom. Kremom od čokolade namazati natopljeni biskvit. Na čokoladnu kremu staviti kremu od naranče i tortu oblikovati kao kupolu.1/3 odrezanog biskvita sitno izmrviti te posuti po kremi. Ukrasiti otopljenom čokoladom i sušenom narančinom koricom.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/