Sastojci
Tijesto:
- 500 g brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 200 ml čvrstog slatkog vrhnja (ili masnije kiselo vrhnje)
- 3 žumanjka
Nadjev:
- 200 g mljevenih oraha
- 50 - 100 g sitno sjeckanih oraha
- 150 g šećera
- 30 g maslaca
- 2 bjelanjka
- 2 žlice ruma
- 1/2 žličice cimeta
- malo sitno naribanog muškatnog oraščića
- 2 - 3 žličice naribane limunove korice
Premaz:
- 1 bjelanjak
Za posipanje:
- šećer u prahu
Premaz:
Za posipanje:
Priprema
Savjet: Dan prije tijesto zamijesiti, zamotati u foliju za održavanje svježine i ostaviti preko noći u hladnjaku.Za tijesto: Maslac narezan na listiće pomiješati s brašnom. Dodati šećer, vanilin šećer, vrhnje i žumanjke te zamijesiti glatko tijesto. Zamotati u foliju za održavanje svježine i ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan radnu plohu posuti brašnom i razviti tijesto debljine oko 3 mm. Pećnicu zagrijati na 180 °C. 3 lima za pečenje (od pećnice) obložiti papirom za pečenje.Nadjev: 200 g oraha samljeti a 50 – 100 g oraha sitno nasjeckati. 2 bjelanjka čvrsto izraditi. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi nasjeckati na listiće i izmiješati s orasima. Dodati rum, cimet, muškatni oraščić i naribanu limunovu koricu te izmiješati. Na kraju dodati snijeg od 2 bjelanjka i još jednom lagano izmiješati.
Premaz: 1 bjelanjak na pola izraditi.Kalupom ili čašom promjera 8 cm izrezivati tijesto, krajeve namazati bjelanjkom, staviti na sredinu nadjev, preklopiti tijesto i krajeve prstima stisnuti, kako nadjev ne bi iscurio. Stavljati na lim prekrit papirom te vilicom krajeve još jednom stisnuti (zbog ljepšeg izgleda). Premazati raviole napola izrađenim bjelanjkom i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Izvaditi ih iz pećnice i odmah posipati šećerom u prahu.
Savjet: Umjesto oraha mogu se preprženi bademi ili lješnjaci upotrijebiti.
Izvor: http://www.ljiljananieder.com/
Savjet: Dan prije tijesto zamijesiti, zamotati u foliju za održavanje svježine i ostaviti preko noći u hladnjaku.Za tijesto: Maslac narezan na listiće pomiješati s brašnom. Dodati šećer, vanilin šećer, vrhnje i žumanjke te zamijesiti glatko tijesto. Zamotati u foliju za održavanje svježine i ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan radnu plohu posuti brašnom i razviti tijesto debljine oko 3 mm. Pećnicu zagrijati na 180 °C. 3 lima za pečenje (od pećnice) obložiti papirom za pečenje.Nadjev: 200 g oraha samljeti a 50 – 100 g oraha sitno nasjeckati. 2 bjelanjka čvrsto izraditi. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi nasjeckati na listiće i izmiješati s orasima. Dodati rum, cimet, muškatni oraščić i naribanu limunovu koricu te izmiješati. Na kraju dodati snijeg od 2 bjelanjka i još jednom lagano izmiješati.
Premaz: 1 bjelanjak na pola izraditi.Kalupom ili čašom promjera 8 cm izrezivati tijesto, krajeve namazati bjelanjkom, staviti na sredinu nadjev, preklopiti tijesto i krajeve prstima stisnuti, kako nadjev ne bi iscurio. Stavljati na lim prekrit papirom te vilicom krajeve još jednom stisnuti (zbog ljepšeg izgleda). Premazati raviole napola izrađenim bjelanjkom i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Izvaditi ih iz pećnice i odmah posipati šećerom u prahu.
Savjet: Umjesto oraha mogu se preprženi bademi ili lješnjaci upotrijebiti.
Izvor: http://www.ljiljananieder.com/