Filled Under:

Dalmatinski ravioli


Sastojci
Tijesto:
  • 500 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 200 ml čvrstog slatkog vrhnja (ili masnije kiselo vrhnje)
  • 3 žumanjka

Nadjev:
  • 200 g mljevenih oraha
  • 50 - 100 g sitno sjeckanih oraha
  • 150 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 2 bjelanjka
  • 2 žlice ruma
  • 1/2 žličice cimeta
  • malo sitno naribanog muškatnog oraščića
  • 2 - 3 žličice naribane limunove korice

Premaz:
  • 1 bjelanjak

Za posipanje:
  • šećer u prahu

Priprema

Savjet: Dan prije tijesto zamijesiti, zamotati u foliju za održavanje svježine i ostaviti preko noći u hladnjaku.Za tijesto: Maslac narezan na listiće pomiješati s brašnom. Dodati šećer, vanilin šećer, vrhnje i žumanjke te zamijesiti glatko tijesto. Zamotati u foliju za održavanje svježine i ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan radnu plohu posuti brašnom i razviti tijesto debljine oko 3 mm. Pećnicu zagrijati na 180 °C. 3 lima za pečenje (od pećnice) obložiti papirom za pečenje.Nadjev: 200 g oraha samljeti a 50 – 100 g oraha sitno nasjeckati. 2 bjelanjka čvrsto izraditi. Maslac omekšan na sobnoj temperaturi nasjeckati na listiće i izmiješati s orasima. Dodati rum, cimet, muškatni oraščić i naribanu limunovu koricu te izmiješati. Na kraju dodati snijeg od 2 bjelanjka i još jednom lagano izmiješati.
Premaz: 1 bjelanjak na pola izraditi.Kalupom ili čašom promjera 8 cm izrezivati tijesto, krajeve namazati bjelanjkom, staviti na sredinu nadjev, preklopiti tijesto i krajeve prstima stisnuti, kako nadjev ne bi iscurio. Stavljati na lim prekrit papirom te vilicom krajeve još jednom stisnuti (zbog ljepšeg izgleda). Premazati raviole napola izrađenim bjelanjkom i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Izvaditi ih iz pećnice i odmah posipati šećerom u prahu.
Savjet: Umjesto oraha mogu se preprženi bademi ili lješnjaci upotrijebiti.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/