Filled Under:

Torta s čokoladom i malinama



Sastojci
Tijesto I:
  • 2 jaja
  • 2 žlice vruće vode
  • 60 g šećera
  • 40 g brašna
  • 20 g škrobnog brašna (Gustina)

Tijesto II:
  • 2 jaja
  • 2 žlice vruće vode
  • 60 g šećera
  • 40 g brašna
  • 20 g kakao praha

Za prelijevanje biskvita:
  • 6 - 8 žlica mlijeka
  • 6 - 8 žlica čokoladnog mlijeka

Krema od čokolade:
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakao praha
  • 450 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
     
Krema od malina:
  • 450 g malina (svježih ili smrznutih)
  • 90 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 400 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
  • 8 listova želatine
     
  • Žele od malina:
  • 5 listova želatine
  • 250 g malina
  • 60 ml vode
  • 1 1/2 žlica šećera

Ukrašavanje:
  • preostalih 5 žlica pirea od malina (ostavljenih sa strane)
  • 100 - 150 ml vrhnja za šlag
  • maline

Priprema

Tijesto I: Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180 °C. Brašno i Gustin dobro izmiješati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Žumanjke s vodom pjenasto umutiti te polako dodavati šećer neprestano miješajući (2 – 3 minute). Na smjesu od žumanjaka istresti snijeg od bjelanjaka, mješavinu brašna i Gustina te lagano metlicom za snijeg ili žlicom izmiješati. Tijesto raspodijeliti u kalup za tortu, oprezno izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit staviti na rešetku da se ohladi.Tijesto II: Na isti način pripremiti i tijesto II, samo umjesto škrobnog brašna u tijesto staviti kakao prah. Hladne biskvite staviti jedan na drugi i na sredinu položiti krug promjera 14 cm te opreznom nožem oba biskvita odjednom izrezati. Na tanjur za tortu složiti vanjski krug od tamnog biskvita i u sredinu položiti krug od svijetlog biskvita te poprskati mlijekom (svijetli biskvit običnim mlijekom a tamni čokoladnim mlijekom). Na sredinu položiti obruč kalupa promjera 18 cm i napuniti ga kremom od čokolade. Kremu fino izravnati i staviti 2 – 3 sata u hladnjak da se stegne.Krema od čokolade:Čokoladu sitno narezati i zajedno s kakao prahom na pari otopiti. Skloniti s pare i ostaviti da se malo ohladi. U međuvremenu vrhnje za šlag na pola izraditi, odnosno vrhnje ne smije biti čvrsto izrađeno. 3 – 4 žlice otopljene čokolade dodati u izrađeno vrhnje (šlag) i brzo izmiješati. Zatim ostatak izrađenog vrhnja dodati čokoladi i dobro izmiješati. Ne smije se previše dugo miješati, da se krema ne bi zgrudala.Krema od malina: Svježe ili odmrznute maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom u mikseru dobro usitniti. Zatim kroz fino cjedilo protisnuti, kako bi se odstranile koštice. Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Pire od malina staviti na štednjak da se dobro zagrije i skloniti sa štednjaka. Listove želatine dobro ocijediti, izmiješati s pireom od malina te staviti da se malo ohladi. 5 žlica pirea od malina odvojiti sa strane jer ćemo to upotrijebiti za ukrašavanje. Vrhnje za šlag izraditi ali ne previše čvrsto. Izrađeno vrhnje (šlag) žlicu po žlicu dodavati pireu od malina i metlicom za snijeg dobro izmiješati. Tanjur za tortu s biskvitom i čokoladnom kremom izvaditi iz hladnjaka. Oštrim, tankim nožem odvojiti obruč od čokoladne kreme a obruč kalupa (26 cm) položiti s vanjske strane biskvita i prostor između čokoladne kreme i vanjskog ruba oprezno puniti kremom od malina i izravnati u visini čokoladne kreme. Odozgor položiti preostale biskvite (vanjski svijetli biskvit i srednji tamni biskvit. Poprskati mlijekom (tamni čokoladnim mlijekom a svijetli običnim mlijekom) te premazati preostalom kremom od malina. Tortu staviti u hladnjak da se krema ohladi, dobro stegne 6 – 7 sati ili ako se proces hlađenja želi ubrzati, staviti je da se zamrzne. Dok se torta hladi napraviti žele od malina! Listove želatine u hladnoj vodi namočiti. Maline u mikseru fino usitniti i kroz cjedilo protisnuti. Pire od malina zajedno sa šećerom i vodom zagrijati. Dodati dobro ocijeđene listove želatine i miješati sve dok se želatina ne otopi. Dobivenu smjesu izliti u kalup za tortu promjera 18 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, izravnati i ostaviti u hladnjaku da se dobro stegne. Kad se torta dobro ohladila – krema stegnula oprezno tankim nožem odvojiti obruč kalupa od kreme (još lakše je ako nož umačete u vrelu vodu, obrišete i odvajate kremu od obruča). Zatim tortu ukrasiti trokutima želea od malina i to tako što u sredini želea od malina čašom za rakiju izrežete mali krug i stavite na sredinu torte. Od preostalog želea izrezati trokute i slagati po torti (kao na slici). Za ukrašavanje: Vrhnje za šlag čvrsto izraditi. Dodati pire od malina (5 žlica koji ste ostavili sa strane) i oprezno izmiješati. špricu za kremu napuniti i na svaki trokut i u sredinu stavljati zvjezdicu od šlaga koju ukrasite malinom.

Izvor: 
http://www.ljiljananieder.com/