Filled Under:

Čoko oranž torta



Sastojci
Mjeri se malom šalicom od kave (85 ml)
Tijesto: (ovo su sastojci za jednu koru a peku se tri kore)
  • 2 šalice šećera
  • 1 šalica ulja
  • 2 šalice mineralne vode
  • 1 žlica meda
  • 1/2 vrećice praška za pecivo,
  • 150 g brašna
  • 1/3 naribane naranče (prethodno zamrznute)
  • 1 žlica kakao praha (za tamnu koru)
  • 2 x 4 žlice mljevenih lješnjaka (za dvije svijetle kore)

Svijetla krema:
  • 400 ml gaziranog soka od naranče
  • 400 ml obične ili mineralne vode
  • 1 manja zamrznuta naribana naranča
  • 200 g posnog margarina 50 g šećera u prahu
  • 150 g kristal šećera
  • 3 pudinga od vanilije
  • 6 punih žlica Gustina
Tamna krema:
  • 500 g posnog mljevenog keksa
  • 150 g posne čokolade za kuhanje
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • 150 g posnog margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • malo mineralne vode (po potrebi)
Glazura od čokolade:
  • 200 g posne čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja
šlag krema:
  • 150 g posnog šlaga
  • oko 100 ml hladne mineralne vode (ili obične)
Za ukrašavanje:
  • 400 - 500 g umućenog posnog šlaga

Priprema

Za tijesto: Sve sastojke pomiješati napisanim redoslijedom i kratko umutiti mikserom, da se sve fino pomiješa. Pleh veličine 36 x 28 cm obložiti papirom za pečenje, izručiti masu i peći koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 180? C oko 22 minute. Peku se jedna tamna kora i dvije žute kore. U tamnu koru idu 4 žlice kakao praha a u žute kore ide po 4 velike žlice mljevenih lješnjaka.
Za svijetlu kremu: Pomiješati sok i vodu, pa odvojiti malo (koliko treba da se razmuti puding i Gustin) a u ostatak dodati 150 g kristal šećera pa skuhati na vatri. U vruće sipati razmućeni puding, smanjiti temperaturu, pa na tihoj vatri kuhati kremu (dok se ne zgusne). Skloniti na stranu, pa dodati naribanu naranču. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno miješanje. Od toga odvojiti 12 žlica kreme na stranu. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati prethodnom hladnoj kremi i sve mikserom lijepo umutiti. (Margarin ne dodavati u onih odvojenih 12 žlica kreme).
Za tamnu kremu: Pomiješati keks, lješnjake,šećer u prahu, otopljenu čokoladu, margarin (prethodno pjenasto umućen) s onih prethodno odvojenih 12 žlica svijetle kreme. Dodavati mineralnu vodu po potrebi da se dobije kompaktna krema, ni previše suha, a ni previše mekana i mutiti lagano mikserom.
Za glazuru od čokolade: Čokoladu za kuhanje otopiti na tihoj vatri, skloniti sa štednjaka pa umiješati ulje. Čokoladu nanijeti na obje svijetle kore,pa ostaviti da se malo stegne.Posebno umutiti 150 g posnog šlaga sa oko 100 ml hladne mineralne vode (može i obična).
Postupak slaganja: Žuta kora (s čokoladnom glazurom) – polovina tamne kreme – krema od šlaga – tamna kora – svijetla krema – žuta kora (s čokoladnom glazurom) – druga polovina tamne kreme. Odozgo dekoracija šlagom, a potrebno je od 400 – 500 g umućenog posnog šlaga.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/