Sastojci
- Za kore:
- 1/2 soljasamlevenih badema
- 1/2 soljabrasna
- 1/4 soljaprah secer
- 2belanca
- 1/2 soljakristal secer
- Za fil:
- 125 grtamna cokolada
- 1/4 soljaputer
- 1/4 soljaslatko vrhnje
- 2 1/4 soljakesten pire
- Za cokoladne kore:
- 250 grtamna cokolada
- 1/2 soljaputer od badema
- 2 soljeCorn flakes
- Za ukras:
- 250 grmlecna cokolada
- 1 kutija od 200 grpunjene cokoladne vafle
solja - 235 ml
Priprema
- 1Ugrijte rernu na 170C. Dno dva kalupa promera 20 cm prekrijte papirom za pecenje.
- 2Pomesajte brasno sa bademima i prah secerom.
- 3Umutite belanca u meki sneg, pa zlicu po zlicu dodajte kristal secer muteci dok ne dobijete sjajni sneg i svi kristali secera se ne otope. Umesajte brasno, podelite u dva pripremljena pleha, pecite 30 min. Prohladite, izvadite iz kalupa i ohladite potpuno.
- 4Za cokoladne kore ponovo u iste kalupe stavite papir za pecenje, stranice premazite puterom. Otopite na veoma slaboj vatri ili na pari cokoladu sa puterom od badema mesajuci da dobijete glatku masu. Sklonite sa vatre, umesajte Corn flakes dok sve pahuljice ne budu pokrivene cokoladom, pa podelite izmedju dva kalupa. Prekrijte transparentnom folijom, dobro pritisnite i ostavite u frizider 30 min.
- 5Za fil na veoma slaboj vatri ili na pari otopite cokoladu sa puterom i vrhnjem, mesajuci da postane potputo glatko. Sklonite sa vatre i umesajte 1 3/4 solje kesten pirea.
- 6Ostatak kesten pirea ostavite za fil.
- 7Ohladite kremu od cokolade.
- 8Cokoladne kore izvadite iz kalupa. Prvo na tanjir stavite jednu cokoladnu koru. Posle 1/3 cokoladnog fila, koru od belanaca, kesten pire, ponovo cokoladnu koru, fil od cokolade i koru od belanaca. Celu tortu premazite preostalom trecinom cokoladnog fila.
- 9Od mlecne cokolade napravite ostrim nozem rolnice ili fine strugotine, pospite iznad torte. Okolo poredjajte punjene cokoladne vafle.
(http://www.coolinarika.com/)