Sastojci
Za podlogu:
- 500 grociscenih cvjetova cvjetace
- 2 kasikeribanog parmezana
- 1jaje
- 2 kasikicemediteranskih zacina
- 1 kasikicabijelog luka u prahu
- 1 kasikamaslinovog ulja
- po ukususol,papar
ZA nadjev:
- 2svjeza paradajza
- 125 grmozzarelle
- 5-6maslina
- sakarukole
- vi mozete koristitiumak od paradajza,pesto,sunku,gljive,sir i sl.
Priprema
- 1/slika/1041749/Cvjetacu ocistite,razdjelite na cvjetove,operite i dobro posusite.Usitnite je u multipraktiku ili izrendajte na rendalu.Stavite je u posudu i u mikrovalnu na najjacu temperaturu,(kod mene je to 850W) ca. 8 minuta.Mozete je obariti i na pari ako nemate mikrovalnu.Ostavite je da se hladne,rukama dobro ocjedite visak vode koju je cvjetaca eventualno ispustila i u to dodajte jaje,zacine,bjeli luk u prahu,papar,sol,maslinovo ulje i sve to dobro promjesajte da se sjedini.
- 2/slika/1041751/Uzmite vecu okruglu tepsiju u kojoj uobicavate peci pizzu ,moja je 30-ak cm.promjera (moze i cetvrtasta).Oblozite je pekpapirom i raspodjelite smjesu na sirinu tepsije,dobro utapkajte.
- 3/slika/1041755/Pecnicu ugrijte na najjace (250') i pecite nekih 30-35 minuta dok podloga fino ne porumeni.
- 4/slika/1041767/Pecenu izvadite i odmah mecite nadjev po volji.U mom slucaju je to svjezi paradajz i mozzarella.Vratite ponovo u pecnicu i na gril funkciji zapecite dodatnih 10-ak minuta dok se sir ne otopi i ne dobije lijepu boju.Odozgo pospite svjezu rukolu i servirajte.
Posluživanje
Posluzite toplu,premda je meni i hladna bila jako fina
Izvor: coolinarika.com