Sastojci:
- 1 kg slatkih jabuka (6 kom.)
- 100 gr mljevenih oraha
- 50 gr suhog grožđa
- 500 gr kristal šećera
- 1 limunov sok
- 125 ml vode
- 125 ml toping baze ili slatke pavlake
- 6 kom. višanja iz kompota
Priprema:
Za izradu tufahija koriste se slatke jabuke (kisele jabuke bi se raspale). Najbolje su jabuke sorte “Budimka”. Suho grožđe potopiti u vrelu vodu da nabubri.
Mljevene orahe pomiješati sa nabubrenim suhim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe.
Jabuke oljuštiti i žličicom izdubiti sredinu.
U širu plitku posudu staviti kristal šećer, preliti ga sa 125 ml vode i sokom od 1 limuna.
Kuhati na jačoj vatri uz miješanje oko 10 minuta, dok se ne dobije gustoća kao za slatko.
U sirup poredati jabuke i bariti ih uz okretanje oko 10-15 minuta, dok ne postanu prozirne i ne omekšaju.
Jabuke izvaditi u plitku posudu i pustiti da se malo ohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuha.
U svaku jabuku žličicom stavljati po 1 žličicu mješavine mljevenih oraha i suhog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom, pa pritisnuti žličicom. Zatim ponovo staviti mješavinu mljevenih oraha i suhog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom te postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal i dok jabuke ne budu pune.
Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade.
Ukrasiti sa šlagom i višnjama iz kompota.
Mljevene orahe pomiješati sa nabubrenim suhim grožđem i odložiti sa strane do upotrebe.
Jabuke oljuštiti i žličicom izdubiti sredinu.
U širu plitku posudu staviti kristal šećer, preliti ga sa 125 ml vode i sokom od 1 limuna.
Kuhati na jačoj vatri uz miješanje oko 10 minuta, dok se ne dobije gustoća kao za slatko.
U sirup poredati jabuke i bariti ih uz okretanje oko 10-15 minuta, dok ne postanu prozirne i ne omekšaju.
Jabuke izvaditi u plitku posudu i pustiti da se malo ohlade, a sirup ostaviti na najmanjoj vatri da se još kuha.
U svaku jabuku žličicom stavljati po 1 žličicu mješavine mljevenih oraha i suhog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom, pa pritisnuti žličicom. Zatim ponovo staviti mješavinu mljevenih oraha i suhog grožđa i malo preliti sa vrelim sirupom te postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal i dok jabuke ne budu pune.
Tako pripremljene tufahije preliti sa preostalim vrelim sirupom i pustiti da se ohlade.
Ukrasiti sa šlagom i višnjama iz kompota.
Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/