Sastojci
Biskvit svijetli
- 4jaja
- 100 gšećera
- 1 vrećicavanilije
- 100 gbrašna
- 40 ggustina
- 1 mala kašikícapraška za pecivo
Biskvit – tamni
- 2jaja
- 2 kašiketople vode
- 60 gšećera
- 1 vrećicavanilije
- 50 gbrašna
- 50 ggustina
- 1 mala kašikicapraška za pecivo
- 1 kašikakakao
Fila
- 50 gbijele čokolade
- 600 ml.tečnog šlaga
- 5 vrećicašlagfix od Dr. Oetker
- 100 gmarmelade od jagoda ili trešanja
Puding
- 2 listićaželatina
- 1puding od čokolade
- 375 ml.mlijeka
- 40 gšećera
Priprema
- 1PUDING:
1.Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu. Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti. - 2SVIJETLI BISKVIT:
2.Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti. Polako dodati brašno, gustin i
prašak za pecivo.Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min
na 180°C. - 3TAMNI BISKVIT:
3.U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo. Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C. - 4Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.
- 5/slika/240836/Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku
traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm. - 6/slika/240837/Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga )
- 7/slika/240839/Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake
- 8/slika/240841/Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem )
- 9/slika/240842/Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa restom od
marmelade. Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog
biskvita - 10/slika/240843/i sve tako dalje uvijati ostale trake .
- 11/slika/240844/Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa restom od šlaga i ukrasiti po želji.
- 12/slika/240846/Ovako sam napravila ukrase od čokolade.
(http://www.coolinarika.com/)