Sastojci
Biskvit
- 3manja jaja
- 7 dagšećera
- 7 dagbrašna
- 2 žlicekakaa
- malomlijeka ili likera
Tamna krema
- 7,5 dagšećera
- 2,5 dclvode
- 3žumanca
- 2jaja
- 20 dagčokolade za kuhanje, tamne
- 2,5 dcltučenog slatkog vrhnja
- 1 vrećicaželatine u prahu
Svijetla krema
- 7,5 dagšećera
- 2,5 dclvode
- 3žumanca
- 2cijela jaja
- 20 dagbijele čokolade
- 2,5 dcltučenog slatkog vrhnja
- 1 vrećicaželatine u prahu
Glazura
- 5 dagtamne čokolade
- 1 žlicaulja
Priprema
- Biskvit
- 1Bjelanca dobro izmiksati, dodati šećer, te opet izmiksati u čvrst snijeg.
- 2Dodati jedan po jedan žumanjak, te polagano miksati.
- 3Lagano umiješati brašno i kakao.
- 4Peći u kalupu za torte ( 28 cm ) koji smo prethodno namazali i pobrašnili ili obložili s pek papirom.
- 5Peći na 190 °C oko 10-15 min.
- 6Pečeni biskvit se može poprskati nekim likerom, a ja sam lagano poprskala s toplim mlijekom.
- 7Biskvit prije prskanja odvojiti od podloge ili pek papira, a potom ga ponovno vratiti u kalup.
- Tamna krema
- 1Šećer i vodu prokuhati ( 121 °C ).
- 2Žumanca i jaja pjenasto umutiti, pa u njih izliti vreli sirup od vode i šećera, da se izbjegne efekt “sirovih jaja”.
- 3/slika/528575/Na pari ili u mikrovalnoj otopiti čokoladu, te je dodati u smjesu jaja i sirupa, sve lagano promiješati.
- 4/slika/528591/Kad se prohladi dodati umučeno tučeno vrhnje i rastopljenu želatinu.
- 5Sve lagano, ali dobro ujednačiti…bit će onako ni gusto ni rijetko ;).
- 6/slika/528583/Sipati u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne, tada raditi svijetlu kremu.
- Svijetla krema
- 1/slika/528589/Sve isto kao i tamna samo je čokolada bijela ;).
- 2/slika/528597/Sipati je u kalup na već pomalo stisnutu tamnu kremu…
- PAŽNJA!!!
- 1/slika/125147/Budući je od ovih količina bilo previše kreme za kalup od 28 cm, morala sam staviti kalup na kalup kako bi “spasila” stvar.
- 2/slika/124598/Kad se nakon nekoliko sati stisne i bijela krema staviti glazuru od čokolade ili kao ja na svaki posluženi komadić torte dodati rastopljenu čokoladu…
(http://www.coolinarika.com/)