Sastojci
kora
- 8 belanaca
- 24 kašike šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika gustina
fil
I deo -
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
II deo -
- 2 pudinga od vanile
- 1 kašika gustina
- 2 kašike šećera
- 7 dcl. mleka
III deo -
- 250 gr. maslaca ili margarina
- 200 gr. šećera u prahu
- 150 gr. mlevenog plazma keksa
- 4 veće banane
- 2 šlaga
Priprema
Mutiti belanca najvećom brzinom postepeno dodajući šećer i sirće. Kada se dobije čvrst sneg umešati i gustin.
Na poleđinu većeg pleha, oko 38x26 cm. staviti papir za pečenje, rasporediti smesu i sušiti u prethodno zagrejanoj rerni na 120 stepeni oko 1 sat.
Koru ostaviti da se ohladi pa odvojiti papir.
Žumanca penasto umutit sa šećerom i kuvati na pari oko 15 minuta. Ostaviti da se dobro ohlade.
Puding, gustin i šećer skuvati u mleku. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Staviti najlon foliju ili povremeno promešati da se ne uhvati korica.
Maslac i šećer u prahu penasto umutiti. Prvo sjediniti sa žumancima, dobro izmiksati pa dodavati postepeno puding stalno muteći mikserom većom brzinom.
Fil podeliti na dva dela i u jedan dodati mleveni plazma keks. Ostaviti neko vreme u frižider da se još malo stegnu.
filovanje
Ja kod ove torte obrnem koru, tako da mi donji deo bude gore a gornji pri pečenju sada do tacne.
Naneti fil sa keksom, rasporediti banane sečene na kolutove, preko staviti žuti fil i na kraju šlag.
Ostaviti nakoliko sati ili preko noći u frižider da se fil lepo stegne i da se sjedine ukusi.