Filled Under:

Starinski novitet

Starinski novitet Starinski novitet

Sastojci za testo:

  • 1 kesica kvasca
  • 300 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 600 g brasna
  • 1 jaje
  • 50 g putera
  • 1 kašičica soli
  • 1 vanilin šećer
  • kora od pola limuna
  • 3 kasike ulja
  • Za nadev:
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g secera
  • dzem od kajsija

Priprema:
Kvasac rastopite u malo mleka i dodajte 5 kasika šećera i malo brašna.U posudu za mešanje stavite sve sastojke i dodajte rastopljen kvasac pa umesite testo. Ostaviti da raste oko sat vremena. Naraslo testo podeliti na pet delova. Prvi deo rastanjiti na velicinu pleha pa ga staviti u podmazan pleh. Takvu koru premazati dzemom. Orahe i secer pomesati pa sa par kasika posuti preko dzema. Postupak ponoviti jos tri puta. Poslednju petu koru rastanjiti i staviti u pleh. Tako spremljen kolac ostaviti 45 minuta na toplom. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Probosti kolac na par mesta cackalicom pa staviti da se pece. Ako gornja kora prerano potamni, stavite na nju alu foliju i pecite uobicajeno. Treba oko pola sata da bude gotovo. Kad se ispece ostaviti 5 minuta u otvorenoj rerni, zatim izvaditi, iseci nozem kocke, premazati kolac dzemom, posuti orasima i vratiti u toplu iskljucenu rernu.
(http://tortekolaci.com/)